Павлодарлықтарға тамақтан уланудың алдын алу шараларын түсіндірді
Мамандандырылған орындардан тыс сатылатын сүт, ет өнімдері және нашар жуылған көкөністер денсаулыққа қауіп төндіреді, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz тілшісі.
Қалалық санэпидбақылау басқармасының мәліметінше, жедел ішек инфекциялары мен тағамнан уланудың негізгі себептері — сауда орындарында, қоғамдық тамақтану мекемелерінде немесе рұқсат етілмеген сауда орындарында тиісті шарттар сақталмай сатылатын тез бұзылатын тағам өнімдері. Бұларға сүт өнімдері, кондитерлік өнімдер, ет және шұжық өнімдері, қоғамдық тамақтану орындарындағы дайын өнімдер, нашар жуылған жемістер, көкөністер және көктер жатады.
Әрбір тұрғынға гигиена ережелерін сақтау және келесі ережелерді білу маңызды:
- тағам өнімдерін, әсіресе сүт, кондитерлік, ет және шұжық өнімдерін кездейсоқ орындардан және бейтаныс адамдардан сатып алмау;
- тағам өнімдерінің жарамдылық мерзімін тексеру және сақтау талаптары орындалмаса, оларды сатып алмау;
- тағамдарды сақтау шарттары мен мерзімдерін орындау және бүлінген болса, оларды тұтынудан бас тарту;
- үйдегі терезелер мен есіктерді ұсақ тор немесе дәке арқылы жәндіктерден қорғау, жидектер, жемістер, көкөністерді мұқият жуып қолдану;
- кездейсоқ көздерден алынған суды ішпеу және қолды тамақтанар алдында және дәретханадан кейін жуу.
Жедел ішек инфекциялары әсіресе екі жасқа дейінгі балаларда жиі кездесетіндіктен, аналар тамақтандыру және жеке гигиена ережелерін қатаң сақтауы тиіс. Баланың қолдарын үнемі жуып, сырттан әкелінген ойыншықтарды сабынмен жуу қажет.
Тағамнан улануды алдын алу шаралары туралы білу маңызды. Улану тек микроорганизмдерден ғана емес, сонымен қатар жеуге жарамсыз өсімдіктер мен жануарлар өнімдерінен, улы саңырауқұлақтар мен өсімдіктерден, зиянды заттарды (ауыр метал тұздары, тыйым салынған бояғыштар және ароматизаторлар) қамтитын тағамдардан болуы мүмкін. Алдын алу үшін келесі ережелерді сақтау қажет:
- белгісіз саңырауқұлақтарды пайдаланбау, сатып алу кезінде шампиньондарды мұқият қарап алу;
- саңырауқұлақтарды бір түрден тұздап, маринадтап және мұқият өңдеуден кейін ғана пайдалану;
- картопты жасыл немесе өсіп кеткен жағдайда тазалап пайдалану;
- өрік, шабдалы, өрік сүйектерінің ішіндегі дәндерді, ащы бадамды жемей, себебі олар амигдалинді қамтиды, ал ол асқазанда синил қышқылына айналады;
- консервілерді мүйізді немесе этикеткасыз сатып алмау, ашылғаннан кейін тағамды тот баспайтын ыдысқа ауыстыру.
Осындай қарапайым қауіпсіздік ережелерін сақтау арқылы жедел ішек инфекциялары мен тағамнан уланудың алдын алуға болады.