Қауіпсіз қарбыз бен қауын: павлодарлықтар нені білу керек

Қауіпсіз қарбыз бен қауын: павлодарлықтар нені білу керек
Константин Шелковтың иллюстрациялық фотосуреті

Санитарлық дәрігерлер бақша дақылдарын сатып алу ережелерін атап өтті, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz тілшісі.

Өздеріңіз білетіндей, қарбыз мен қауын қантқа, витаминдерге және минералдарға бай. Бірақ оларды тек рұқсат етілген сауда орындарында сатып алуға болады: дүкендерде, павильондарда, сөрелер, төбешіктер, үстелдер, түпқоймалар және төсем бөренелермен жабдықталған базарлардан.

– Бақша дақылдарын рұқсат етілмеген сауда орындарынан сатып алмаңыздар. Оларды, әдетте, лас, санитарлық өңдеуден өтпеген брезентке немесе ағаш жәшіктерге төселсе де, жерден сатуға болмайды. Өнімдер мамандандырылған бөлшек сауда жабдықтарында (арнайы контейнерлерде, науада, сөрелерде) болуы керек, сонда сатып алушы оларды таңдай алады, – дейді санитарлық дәрігерлер.

Сондай-ақ сапасы мен қауіпсіздігін растайтын, өнімнің атауы, оның ішінде сұрпы, шығарушы ел, буып-түю күні көрсетілген құжаттар болуы керек.

Бұл құжаттар мен ақпараттың болуы өнімдерде нитраттардың, пестицидтердің және уытты элементтердің құрамын бақылауға кепілдік береді. Сатып алушының өтініші бойынша сатушы құжаттарды ұсынуға міндетті. Егер олар болмаса, бұл сатылатын өнімнің сапасына күмән келтіруі керек. Мұндай жағдайларда сатып алудан бас тартқан дұрыс, – деп түсіндірді Павлодар қалалық санитарлық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы.

Жемістерді мұқият қарап шығу керек: олар зақымданбау немесе іріп-шірімеу керек, қабығында жарықтар, ойықтар, тіліктер немесе шірік жерлер болмауы тиіс.

– Ешбір жағдайда кесілген немесе қабығында «үшбұрыш» жасалған қарбызды сатып алмау керек. Бұл жағдайда жемістің мәйегіне көбеюі үшін сахароза мен глюкоза тамаша қоректік орта болып табылатын микроорганизмдер кіріп кетеді. Бұған қоса, кесілген қарбыз немесе қауынды үлдірмен жауып, күннің астына қойып қойса, онда микроорганизмдер одан да белсенді түрде көбейеді. Яғни, жемістер бүлінбеген және бүтін болуы керек, – деп атап өтті санитарлық дәрігерлер.

Сондай-ақ олар бақша дақылдарын тамақ алдында жылы ағынды сумен жақсылап жууды ұсынады.

– Тағамға және ыдыс-аяққа тиюге рұқсат етілген жуғыш заттарды пайдалануға болады. Кесілген қарбыз мен қауынды дереу жеу керек немесе тоңазытқышта бір күннен аспайтын мерзімде сақтау керек, – деді ведомствода.

Мамандар бақша дақылдарын сатып алу және оны тұтыну ережелерін сақтау жағымсыз жағдайлардан қорғануға және денсаулықты сақтауға мүмкіндік беретінін баса айтты.