Павлодарлық эпидемиологтар тоңазытқышта тағам сақтаудың бес ережесімен бөлісті

Павлодарлық эпидемиологтар тоңазытқышта тағам сақтаудың бес ережесімен бөлісті
Фото: pixabay

Азық-түлік сақтау ережелерін дұрыс сақтамау жағымсыз салдарға әкелуі мүмкін, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz тілшісі. 

Павлодар қалалық санэпидбақылау басқармасының мәліметінше, тоңазытқышта тағамды сақтаудың негізгі бес ережесі бар.

1.Артығын тоңазытқышта сақтамаңыз. Тоңазытқыштағы орынды артық тағаммен толтыруға болмайды, өйткені бос орын неғұрлым көп болса, ауа соғұрлым жақсы айналады (бұл тағамның балғындығын сақтау үшін маңызды). Тоңазытқышсыз нені сақтау керек: пияз, сарымсақ; цуккини, асқабақ, картоп (төмен температурада олар тез шіріп кетеді); бал, джем; нан (иістерді қатты сіңіреді); шоколад (ақ жабынмен жабылған); зәйтүн майы; консервілер, консервілер; банан (тез қараяды); экзотикалық жемістер; қияр, баклажан, қызанақ (құрамында ылғал көп).

2. Өнімдер тиісті жерлерде сақталуы тиіс. Азық-түлікті сақтаудың температуралық режимінің ережелерін сақтау үшін бәрін сөрелерге қою керек. Тоңазытқыштағы температура әртүрлі аймақтарда өзгереді.

 – Өнімде ылғал неғұрлым көп болса, бактериялардың тез пайда болу ықтималдығы соғұрлым жоғары болады. Сондықтан етті тоңазытқышта үш күннен артық сақтауға болмайды, – дейді эпидемиологтар.

Тоңазытқыштағы ең жылы орын – есік. Бұл аумақ тез бұзылмайтын өнімдерді сақтауға арналған. Бұл – соустар, сусындар, дәмдеуіштер, жұмыртқалар. Алайда есікті ашқан кезде температураны үнемі өзгерту олардың сақтау мерзімін қысқартады. 

Үстіңгі сөрелер (мұздатқыштың астындағы) сүт және ашытылған сүт өнімдері, ет, балық сияқты тез бұзылатын өнімдерге өте ыңғайлы.

Ал төменгі сөрелер дайын тағамдар мен жартылай фабрикаттар үшін оңтайлы түрде пайдаланылады. Астыңғы жәшіктер жемістер мен көкөністерді бөлек сақтауға арналған.

3.Тоңазытқышты мезгіл-мезгіл тазалаңыз. Тоңазытқыш сөрелерін аптасына кемінде бір рет сүртіп, тексеруді ұмытпаңыз: ең алдымен не жеу керек және нені тастау керектігін түсіну үшін жарамдылық мерзімін тексеріңіз. Сондай-ақ, тоңазытқыштың қалыпты жұмыс істеуі үшін уақытылы ағытып тұру туралы ұмытпаңыз.

4. Азық-түлік пен азық-түлікті дұрыс орау. Азық-түлік пен дайындалған ыдыстарды сақтаудың тағы бір маңызды ережесі – дұрыс орау. Қаптама өнімдегі ылғалды сақтауға және оны кептіру мен көгеруден қорғауға көмектеседі.

5. Өнімнің айналасын бақылаңыз. Азық-түлік өнімдерін сақтау ережелері тауардың жақындығы қағидаттарын сақтауды да қамтиды. Өнімнің көршілестік ережелері қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары үшін міндетті болып табылады (санитарлық-эпидемиологиялық нормаларға сәйкес).

Айта кетейік, өнімдердің сақтау мерзімі және оларды сақтау әдістері мен тоңазытқыштағы қолайлы орын әртүрлі болып келеді.