Даниялық сиырлар павлодарлықтарды гипоаллергенді сүтпен қамтамасыз етеді

Өнім ас қорыту бұзылыстары бар адамдар үшін қолайлы деп саналады – оны сіңіру оңай, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz. тілшісі.
Сүттің құрамында белоктар бар, олардың ең маңыздысы бета-казеин деп аталады. Ол екі түрге бөлінеді – A1 және A2 және олардың айырмашылығы тек бір амин қышқылында, бірақ бұл сүттің қалай қорытылатынына әсер етеді. Бірінші нұсқа адам ағзасында ыдырау кезінде ыңғайсыздықты тудыруы мүмкін. Кәдімгі сиыр сүтінде бета-казеиннің екі түрі де бар, сондықтан селекционерлер арнайы генотипі бар сиырлар өсірді.
Қазақстанда гипоаллергенді сүт өндіретін мың сиырдың бірінші партиясын Данияда павлодарлық «РубиКОМ» компаниясы сатып алды. Оның құрылтайшысы Вячеслав Руфтың айтуынша, ауылшаруашылық холдингі әртүрлі бағыттарды, соның ішінде фермерлік сүтін алу үшін сүт фермаларын дамытады.
– Біз Қазақстанда алғаш рет а2а2 генотипі бар сиырларды әкелдік, бұл казеиннің басқа гені, – деп түсіндірді Вячеслав Руф. – Мұндай бағыт Жаңа Зеландияда, Жапонияда, Араб Әмірліктерінде белсенді дамып келеді.
Компания құрылтайшысының айтуынша, мұндай сүт сиыр ақуызына төзбейтіндерге жарайды. «РубиКОМ» одан өнімнің жеке желісін шығаруға ниетті.