Павлодарлық эпидемиологтар ерте піскен қарбыздан қалай уланбау керектігін айтты

Қарбыз маусымы шілденің соңы мен тамыз айының басында ғана басталады, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz тілшісі.
Ерте піскен қарбыздар – маусым айының екінші жартысында пісетін жидектер. Қазақстанда қарбыздар табиғи жолмен шілденің аяғында ғана піседі. Павлодар облысының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының мамандары қарбыздан уланып қалмаудың амалын айтып берді.
– Импорттық қарбыздарды тасымалдау үшін сыртына балауыз жағады. Тасымалдау және сату кезінде өнім бұзылып қалмас үшін оларды әлі піспеген кезде жинайды. Сондықтан ерте қарбыздар жағдайында сапаға кепілдік жоқ екенін түсіну керек, – деп атап өтті ведомствода.
Дәрігерлер қарбызды дұрыс таңдауының бірнеше ережелерін атап өтті.
Ең алдымен, қарбыз үлкен болмауы керек, өйткені үлкен жидектер нитраттарды көбірек жинайды. Қабықта ойықтар, зақым немесе тесілген жерлер болмауы керек. Қарбыз сыртындағы зақымданулары улану қаупін тудырады.
Сатушыларда бұл жидектің шыққан елі мен аймағын көрсететін құжаттар болуы керек. Сондай-ақ, қарбызды жол жиегінде немесе ұйымдастырылмаған сауда орындардан сатып алуға тыйым салынады.
Қарбызды паллеттерде, үстелде, сөрелерде немесе жәшіктерде сақтау керек.Оларды еденде немесе жерде ұстауға мүлде болмайды.
Сондай-ақ, дәрігерлер жидектерді жеу ережелерін сақтауды сұрайды.
– Ерте қарбызды қабығына дейін жеуге болмайды, өйткені целлюлозаның қызғылт және ақ бөліктерінде ең көп химиялық заттар жиналады. Ал тамақ ішер алдында оларды сабынмен және щеткамен жуу керек, – деп кеңес беруде сарапшылар.
Қарбызды жегеннен кейін бас ауруы, жүрек айну, құсу және диарея немесе дене қызуы болса, міндетті түрде дәрігерге көріну қажет.