Павлодарлықтарға Наурызды уланусыз мерекелеу кеңестері берілді

Павлодарлықтарға Наурызды уланусыз мерекелеу кеңестері берілді
Константин Шелковтың иллюстрациялық фотосуреті

Дастархан дәмді, әрі майлы және сіңімді тағамға толы болады, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz

Мерекені өткізу кезінде тамақтан уланудың алдын алу өте маңызды, өйткені бұл күні дәстүрлі түрде көптеген түрлі тағамдар ұсынылады.

Облыстық санитариялық эпидемиялогиялық басқарманың мәліметінше, егер санитарлық талаптар сақталмаса, тамақтан улану түрінде жағымсыз салдар туындауы мүмкін.

Тамақтан улану әдетте сапасыз сусындарды немесе тағамдарды тұтынудан туындаған өткір сипаттағы АІЖ-ның бұзылуы деп аталады. Дене температурасының жоғарылауы, жүрек айнуы, құсу, диарея, асқазанның ауыруы, сусыздану сияқты белгілер пайда болуы мүмкін.

Тамақтан улануды болдырмау үшін бірнеше ұсыныстарды орындау қажет:

1. Өнімдерді мұқият термиялық өңдеуден өткізіңіз, қолданар алдында көкөністер мен жемістерді мұқият жуыңыз;

2. Шикі және дайын өнімді бірге сақтамаңыз;

3. Өнімдерді микроорганизмдердің көбеюіне қолайлы температурада қалдырмаңыз;

4. Жарамдылық мерзімі өткен, таңбалануы анық емес немесе жоқ, ыдыста деформация белгілері бар рұқсат етілмеген сауда орындарында тамақ өнімдерін сатып алудан аулақ болу;

5. Тамақтанар алдында, қоғамдық орындарға барғаннан кейін қолыңызды жуыңыз.

Осы шараларды сақтау өткір ішек инфекцияларымен, тамақтан уланумен және әртүрлі интоксикациямен ауыру қаупін азайтуға көмектеседі.

Аурулар мен уланудың алғашқы белгілері пайда болған кезде дереу медициналық көмекке жүгіну керек.