Ет, балық тағамдары: Павлодарлықтар көбінесе қандай тамақтардан улануы мүмкін?

Ет, балық тағамдары: Павлодарлықтар көбінесе қандай тамақтардан улануы мүмкін?
Фото: Константин Шелков

Эпидемиологтар жаңа жылдық мерекелерде тамақтан уланудың алдын алу шаралары туралы ескертеді, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz тілшісі.

Павлодар облысы санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің мәліметінше, тамақтан улану белгілері бірнеше сағаттан бірнеше күнге дейін пайда болуы мүмкін.

Көптеген адамдар жаңа жылға орай мерекелік дастарханға көбірек тамақ дайындауға тырысады, бірақ бұл денсаулыққа кері әсер етуі мүмкін екенін ұмытпау керек. Мерекелік дастархандардан кейін тоңазытқышта ұзақ уақыт тұрған тағамдардың қалдықтарын тұтыну салдарынан тамақтан уланулар саны күрт артады.

– Тамақтан уланудың ең көп тараған себептері ет және балық тағамдары, сондай-ақ майонез қосылған салаттар мен крем қосылған десерттер болып табылады, өйткені олар тез бұзылатын тағамдар тобына жатады. Бұл орта микроорганизмдердің тез көбеюі үшін өте қолайлы, – дейді эпидемиологтар. 

Тамақтан улануды болдырмау үшін мынаны есте ұстаған жөн:

- тез бұзылатын тағамдарды тоңазытқышта сақтау 24 сағаттан аспауы керек;

- ет өнімдері жеткілікті термиялық өңдеуден өту керек;

- өнімді белгіленген сауда орындарынан сатып алыңыз, азық-түлік сатып алу кезінде қаптаманың тұтастығына, шығарылған күніне, жарамдылық мерзіміне және сақтау шарттарына назар аударыңыз;

- салаттар мен дайын тағамдарға алдын ала дайындама жасамау керек; (мерекелік мерекеден бір-екі күн бұрын), тағамдарды ыдыс-аяқ жасамас бұрын немесе термиялық өңдеуден бұрын кесу керек;

Сондай-ақ, үй жағдайында жасалған консервілерді абайлап тұтыну керек, үйде жасалған консервілерді, көшелер мен базарларда қолдан жасалған ет пен балық өнімдерін, дүкенде қақпағы көтерілген консервілерді және басқа да күмәнді өнімдерді сатып алмаған дұрыс. 

Осы қарапайым ережелерді сақтау тамақтан уланудың алдын алуға көмектеседі.