Павлодарлық эпидемиологтар балықты дұрыс өңдеуге шақырады

Павлодарлық эпидемиологтар балықты дұрыс өңдеуге шақырады
Константин Шелковтың иллюстрациялық фотосуреті

Шала пісірілген балықты жеу ауыр ауруларға әкелуі мүмкін, деп хабарлайды @Pavlodarnews.kz тілшісі.

Описторхоз – адамның бауырын, өт жолдарын және ұйқы безін зақымдайтын қауіпті паразиттік ауру. Оның қоздырғышы – описторхис деп аталатын жалпақ гельминт-трематод. Ауру, әдетте, карп тұқымдас балықты, мысалы тұқы, шортан, табан және тағы басқа дұрыс пісірмей жегенде жұғады.

– Балықты кем дегенде жиырма минут пісіру немесе қуыру керек, балық бәліштерін алпыс минут әзірлеген жөн, – деп қосты санитарлық-эпидемиологиялық станцияда.

Сарапшылардың мәліметінше, балықты тұрмыстық тоңазытқыштарда мұздату, оны дезинфекциялауды қамтамасыз етпейтінін есте ұстаған жөн, мұздату паразиттерді минус 28°C жоғары емес температурада ғана жояды.

Сонымен қатар, шикі балықты кескен кезде шикі өнімдерге арналған жеке кесу тақталары мен пышақтарды пайдалану керек, оларды қолданғаннан кейін мұқият жуып, қайнаған сумен күйдіріп немесе дезинфекциялау қажет.

Мамандар балықты өңдеу кезінде тазалық пен қауіпсіздік ережелерін сақтау, сондай-ақ қоғамдық тамақтану орындарында санитарлық талаптарға назар аудару маңызды екенін ескертеді.